30 dagen social media detox

Long time no see, lieve lezeressen! Sinds midden november heb ik een social media pauze ingelast. Géén Instagram, geen Twitter en enkel in beperkte mate Facebook Messenger. Het was geen bewuste keuze, ik was eerder even uitgekeken op Instagram en vond het vervelend om constant bereikbaar te zijn via Facebook. Maar na een week kreeg ik de smaak van een detox helemaal te pakken. 

Net zoals jullie ben ik van de generatie Y die zogezegd niet meer zonder smartphone en social media kan. Ik zie het vaak genoeg: op restaurant, op café, tijdens het shoppen… Iedereen loopt steeds met zijn/haar smartphone in de hand. Toch vind ik dat ik niet echt in die categorie thuishoor. Ja, ik gebruik mijn iPhone als wekker, radio, tv, fototoestel en mailbox, maar ik ben wel zo sociaal genoeg om tijdens etentjes en cafébezoeken met mijn vrienden en familie met hen bezig te zijn in plaats van met mijn gsm. Het feit dat ik al die social media meer dan een maand vaarwel kon zeggen, bewijst dat ik meer generatie X in mezelf heb dan Y.

Dingen die ik heb geleerd tijdens mijn detox:

  • het is oké om niet meteen te antwoorden op berichten. Soms duurde het dagen vooraleer ik reageerde. Fijn is het niet voor je vrienden, maar echte vrienden begrijpen dat je even op je eigen eiland zit en zullen die grenzen dan ook respecteren. Het gaf mij een bepaalde rust, zoiets als: “Oef, de wereld draait ook wel verder als ik niet meteen, nu, direct antwoord op jouw vraag.”
  • mijn leven verliep minder hectisch dan ervoor. Ik hoefde me geen zorgen te maken over “dé perfecte shot”, “de juiste filter” of “oei, mijn lichtinval zit niet goed.”
  • gelukkig zijn met wat je hebt. Ik doe heel veel inspiratie op via Instagram. Dat resulteert meestal in een enorme wishlist van kleren, juwelen en beautyproducten. Door Instagram vaarwel te zeggen, kreeg ik geen nood om uitgebreid te gaan shoppen. Integendeel, ik merkte juist hoeveel ik wél heb en dat ik eerst die producten eens moet opgebruiken of die kleren maar eens uit de kast moest halen.
  • meer tijd voor andere dingen. Voor mijn detox checkte ik ’s morgens meteen Instagram. Nu verliep mijn ochtend compleet anders. Dik ingeduffeld met een kop koffie ging ik rustig ontwaken op mijn terras. Een uitzicht dat meer voldoening geeft dan een foto. Ik heb ook alle boeken op mijn verlanglijstje gelezen en film-/seriemarathons gehouden.

De detox is mij enorm goed bevallen en ik denk dat je mij in de toekomst nog wel eens zal moeten missen. Af en toe is het gezond om even in je eigen cocoon te kruipen. Maar tot die tijd:

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *