Een ode aan de zomer(geuren)

De tropische temperaturen zijn helaas alweer verdwenen, maar deze geweldige parfums vervangen moeiteloos die warme zonnestralen. Ogen dicht en ruiken maar, deze 5 geuren geven je instant zomerkriebels.

Parfums en geuren zijn heel persoonlijk, dus het is haast onmogelijk om een top 5 te geven die voor iedereen werkt. Parfums reageren namelijk anders bij elke persoon. Dit hangt af van je huidtype. Ik heb bijvoorbeeld een grondige hekel aan zoete geuren, terwijl mijn zus er steevast voor kiest. Frisse citrusgeuren daarentegen weten mij altijd te bekoren, terwijl velen dit dan weer als ‘muggenspray’ omschrijven. Over smaken, kleuren én geuren valt nu eenmaal niet te twisten.

Woordje vooraf: bij parfum heb je even tijd nodig om de volledige geur te bekomen. Dit komt door de zogenaamde ‘noten’.

  • De topnoten zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Na ongeveer tien minuten zijn ze amper of niet meer te ruiken. De topnoten zijn heel belangrijk voor de verkoop van een parfum. Ze zijn namelijk bedoeld om aandacht te trekken en een eerste indruk te maken (b.v. citrusgeuren).
  • De hartnoten zijn geuren die opkomen nadat de topnoten vervaagd zijn (b.v. bloemengeuren).
  • De basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten volledig verdwenen zijn. Dit gebeurt meestal pas na 1 à 2 uur. Basisnoten kunnen vele uren geur afgeven (b.v. houtsoorten zoals sandelhout).

Moschino-Fresh_Couture1. Moschino – Fresh Couture

Fresh Couture van Moschino is voor mij de meest neutrale geur uit het lijstje. Het oogt heel fris met topnoten zoals mandarijn en bergamot en basisnoten als lichte houtsoorten en witte patchouli. Bij het aanbrengen treden de scherpe citrusgeuren meteen naar de voorgrond, maar daarna vloeit hij over naar een iets neutralere geur. Superfris met vrolijke accenten. En geef toe dat het flacon toch ook een leuk gadget is?

3614220322452

 

 

 

2. Miu Miu- The First Fragrance

Het was even wachten op het eerste parfum van Miu Miu, maar wat een verrassend fris geurtje! De citrusachtige topnoten zoals lelietje-van-dalen, bergamot en citroen worden zachter door de bloemige geuren. Voor mij was het alvast liefde bij de eerste verstuiving.Het flacon doet het speelse karakter van Miu Miu alle eer aan: babyblauw met een felroze aureool, dit flesje staat te blinken op mijn beautytafel.

 

13_0206209024400000_pro_flt_frt_01_1108_1528_14357353. Narciso Rodriguez – Eau de Parfum Poudrée

Ik stond eerst wat sceptisch naar de Eau de Parfum Poudrée te kijken toen de verkoopster mij garandeerde dat ik nooit nog een andere geur van Narciso Rodriguez zou willen. “Iederéén is op slag verliefd bij het ruiken van Poudrée”, uhu, sure.

Maar wauw, ik was meteen verkocht toen ik het parfum rook. Een supervrouwelijke geur, verrijkt met topnoten zoals witte jasmijn en Bulgaarse roos, musk en vetiver en zwart en wit cederhout in de basisnoten. De geur is eerst sterk aanwezig door de zwaardere bloemengeuren, maar al snel vermengt hij mooi met je huid. Het ruikt alsof je geen parfum op hebt, maar gewoon zelf zo lekker ruikt.

V37065

 

4. Hermès – Eau de Rhubarbe Écarlate

Eau de Rhubarbe Écarlate en Eau de Néroli Doré zijn de nieuwste colognes van Hermès. De colognes zijn unisex, zowel mannen als vrouwen kunnen het dragen aangezien het parfum zich aanpast aan de persoon. Dit parfum is zowat het zoetste geurtje uit de lijst, zonder overdreven te zijn. De topnoot is -je raadt het al- rabarber. Het zurige aspect van de rabarber wordt verzacht door de zoetere rode bessen als hartnoot.

Colognes hebben het kenmerk om heel scherp uit te hoek te komen in de topnoten en daarna te vervagen. Eau de Rhubarbe Écarlate blijft echter nazinderen. Een charmant, fliterig geurtje, ideaal voor deze zomer.

bigb725. Chanel – Coco Mademoiselle

Coco Mademoiselle is geen recent parfum, maar wel mijn all time favorite die àltijd scoort. Het is een bloemige, oriëntaalse geur zonder zoet te zijn. Het parfum oogt fris met topnoten zoals sinaasappel en bergamot en gaat dan over in zwoele bloemengeuren van jasmijn, roos, muskus, vanille en vetiver. Voor mij net zo’n klassieker als de N°5!

 

You may also like

4 comments

    1. Zeker doen! Een van de beste parfums die ik heb (en ooit geroken heb), maar ben er superspaarzaam mee omdat het de kleinste maat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *