Prince: muzikaal genie en mode icoon

Dearly beloved, we are gathered here today… Donderdag 21 april is een stukje van mijn wereld voorgoed verdwenen. Die donkerpaarse dag is een van mijn muzikale helden zijn plaats in music heaven gaan opeisen: Prince. Ik heb het geluk gehad om hem een paar keer te zien optreden en iedere keer was het ongelooflijk, bijna magisch.

Niet alleen was Prince een muzikaal genie, – denk maar aan zijn talloze hits: Controversy, Purple Rain, I Would Die 4 U, When Doves Cry, en ga zo maar een tijdje voort -, maar hij was ook een trendsetter pur sang, een fashion icon in z’n eigen recht. Zijn vaak bizarre, gewaagde en extravagante outfits gaven hem een unieke look waarbij hij alle regels aan z’n laars lapte. Zijn androgyne stijl heeft niet alleen gechoqueerd, maar ook velen geïnspireerd. Er was niemand zoals Prince en er zal waarschijnlijk nooit nog iemand zijn zoals hem.

De outfits van Prince werden vaak speciaal gemaakt voor hem in een daarvoor voorzien departement op zijn Paisley Park landgoed. Laat ons daarom een kijkje nemen in de kleerkast van zijne Purperen Hoogheid, stuk voor stuk gevuld met iconische looks. Let’s go crazy!

pictures: Warner Bros

Al vanaf het prille begin sprong Prince z’n androgyne look in het oog. Bovendien was hij niet bang om z’n lichaam te tonen, wat voor veel controverse zorgde.

Mijn absoluut favoriete looks zijn ook meteen z’n meest iconische, namelijk zijn outfits uit de Purple Rain Tour (1984 – 1985). De look van z’n Purple Rain album hoes (zie helemaal bovenaan) werd gecreëerd door Louis Well and Terry Vaughn, die ook ontworpen voor de band Earth, Wind and Fire.

purple rain tour 1985
pictures: Getty Images

Z’n vrouwelijke kant liet Prince maar al te graag zien. De Parade Tour look (1986), een crop top en een strakke broek, is hier een mooi voorbeeld van.

prince & the revolution parade tour 1986
pictures: David Corio/Michael Ochs Archives – Warner Bros

Prince was iemand die op meesterlijke wijze het mannelijke combineerde met het vrouwelijke, iets wat maar weinig artiesten hem nadoen: rocking polkadots like there’s no tomorrow. En die heerlijke foute ’80s mode is gewoonweg leuk om te zien :).

Sign 'o the Times 1987_Lovesexy 1988
pictures: Modernaire/Housequake – Getty Images

(links: Sign ‘O The Times Tour (1987) // rechts: Lovesexy Tour (1988))

Zo schakelen we over naar de looks uit z’n ’90s periode. De foto’s spreken voor zichzelf.

Thieves in the temple 1990_Nude Tour Graffiti Bridge 1991
pictures: Warner Bros – Frank Micelotta/ImageDirect/Getty Images – Sky Magazine

(links: Thieves in the Temple (1990) // midden: Nude Tour (1991) // rechts: Prince in Sky Magazine)

Diamonds and Pearls 1992_New Power Generation 1993
pictures: Getty Images

(links: Diamonds & Pearls Tour (1992) // rechts: New Power Generation Tour (1993))

New Power Generation 1993_Versace 1995
pictures: Redferns – Richard Avedon

(Links: New Power Generation Tour (1993) // rechts: Prince in Versace (1995))

Op muzikaal vlak was dit een turbulente periode voor Prince, aangezien hij in de clinch lag met zijn platenmaatschappij. Zoals een echte artiest verwerkte hij dit op het podium. Dit kwam sterk naar voren in z’n tour The Ultimate Live Experience uit 1995. Het woord Slave zegt alles.

the ultimate live experience 1995 slave
pictures: Getty Images

Het voorbije decennium was Prince niet meer zo sterk aanwezig in de charts. Toch bleef hij experimenteren, niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op mode vlak.

00s
pictures top: Frank Micelotta/Getty Images – Getty Images – AFP/Getty Images – WireImage – Matt Sayles/Invision/AP pictures bottom: WireImage – Getty Images

(links naar rechts: Grammy Awards (2004) // American Music Awards (2005) // Optreden in de Grand Palais Parijs (2009) // Welcome 2 America Tour (2011) // American Music Awards (2015) // Brit Awards (2014))

Prince: muzikaal genie, acteur, innovator, danser, producer, multi-instrumentalist en stijlicoon. You will be missed…

You may also like

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *